Czy miód jest dobry na zapalenie trzustki?

W zapaleniu trzustki nie można jeść słodyczy, ale w niektórych przypadkach lekarze zalecają spożywanie nektaru pszczelego podczas choroby. Dowiedzmy się, czy można spożywać miód w przewlekłym zapaleniu trzustki i kiedy może on być szkodliwy.

Dowiedzmy się, czy można spożywać miód w przewlekłym zapaleniu trzustki.
 



Trzustka produkuje enzymy, które rozkładają białka, tłuszcze i węglowodany, które dostają się do organizmu. Produkuje również insulinę, która pomaga organizmowi wchłaniać przyjęte cukry proste. W zapaleniu trzustki proces ten jest zakłócony; enzymy rozpoczynają swoją pracę jeszcze przed dotarciem do jelit. Ta "samostrawna" tkanka gruczołowa ulega uszkodzeniu, dlatego pacjenci stosują ścisłą dietę, aby jak najbardziej ograniczyć wydzielanie enzymów. Cukier jako główne źródło węglowodanów jest przeciwwskazany.

Miód jest jednak możliwy w niektórych przypadkach. Czym się różni od zwykłych słodyczy:

  • składa się z monosacharydów - glukozy i fruktozy, dzięki czemu nie aktywuje uwalniania enzymów, co ułatwia pracę trzustki
  • Zawarte w produkcie fitoncydy i kwasy organiczne działają przeciwzapalnie i zapobiegają degeneracji komórek trzustki
  • Witaminy i aminokwasy regulują przemianę materii i normalizują pracę przewodu pokarmowego.
  • Ma działanie przeczyszczające, co jest przydatne w przypadku zaparć spowodowanych zapaleniem trzustki.
  • Tradycyjne pierwiastki, takie jak mangan, wspomagają pracę trzustki i zwiększają produkcję insuliny.
  • Jod i witaminy z grupy B poprawiają krążenie krwi i przywracają dopływ substancji odżywczych do uszkodzonych tkanek.

Ten złożony efekt łagodzi stan pacjenta i wydłuża okresy remisji. Jednak aby precyzyjnie odpowiedzieć na pytanie, czy miód jest dozwolony w zapaleniu trzustki, należy wziąć pod uwagę stadium choroby. Jak również postać patologii i możliwe powikłania.

Czy miód szkodzi na zapalenie trzustki?

Choroba ta może przebiegać z upośledzeniem Wysepki Langerhansa są jednostkami w trzustce, które produkują hormon insulinę, niezbędny do trawienia glukozy. Zapalenie tego gruczołu prowadzi więc do cukrzycy. W tym przypadku miód może być szkodliwy dla pacjenta.

Ciekawy fakt: Zanim zaczniesz spożywać miód, powinieneś sprawdzić poziom glukozy we krwi przed i po posiłkach, aby wykryć utajony przebieg cukrzycy. Jeśli nie masz domowego testera, poproś o niego swojego lekarza.

W ostrym zapaleniu trzustki dochodzi do obrzęku trzustki. Zaburza to funkcjonowanie wszystkich struktur tego narządu. Konieczne jest maksymalne odciążenie gruczołu, dlatego produkty pszczele jako źródło węglowodanów są przeciwwskazane. Z tych samych powodów nie wolno podawać miodu w czasie zaostrzenia przewlekłego zapalenia trzustki.

Maksymalne korzyści przynosi naturalna słodycz w okresie remisji. Pod warunkiem, że pacjent nie choruje na cukrzycę. Miód w zapaleniu pęcherzyka żółciowego i trzustki poprawia napięcie przewodów żółciowych, ułatwia wydalanie żółci i enzymów trzustkowych. Składniki aktywne zawarte w miodzie pomagają rozkładać tłuszcze i usuwać nadmiar płynów z organizmu.

Miód butelkowany

Jak stosować miód na zapalenie trzustki?

Należy pamiętać, że w tym przypadku miód nie jest lekiem, ponieważ nie ma bezpośredniego wpływu na trzustkę. Można go spożywać w małych porcjach jako środek zapobiegawczy.

W stabilnej remisji dawka dobowa nie powinna przekraczać 1-2 łyżek stołowych. A pojedyncza dawka to 2 łyżeczki. Zacznij przyjmować go od ½ łyżeczki dziennie. Jeśli odpowiedź na leczenie jest dobra, należy stopniowo zwiększać dawkę dobową. To, jak szybko należy zwiększyć dawkę, zależy od samopoczucia pacjenta. Nie należy zbytnio przyspieszać tego procesu, lepiej jest go rozciągnąć na co najmniej 2-3 tygodnie.

Dzienną dawkę dzieli się na 3 do 5 dawek. Zaleca się popijać miód powoli lub stosować go jako przekąskę do herbaty ziołowej.

Liczba porcji nie powinna przekraczać trzech.

W zapaleniu trzustki miód spożywa się na pusty żołądek, pół godziny przed śniadaniem. Następnie, w ciągu dnia, 30 minut przed posiłkami. Nie zaleca się również przyjmowania preparatu jednocześnie z lekami. Tabletki należy przyjmować co najmniej pół godziny po spożyciu miodu lub 2 godziny przed spożyciem miodu.

Produkt należy wprowadzać do jadłospisu stopniowo, odczekując pewien okres czasu od początku remisji. W przewlekłych stanach zapalnych miód należy stosować 1 miesiąc po uzyskaniu remisji, a po ostrym zapaleniu trzustki nie wcześniej niż 3 miesiące.

Ciekawy fakt: to, którą odmianę wybrać, zależy od osobistych preferencji. Jednak ciemniejsze odmiany (gryka, topola, kasztan) zawierają więcej mikroelementów, takich jak mangan i żelazo. Wspomagają krążenie krwi i odżywianie uszkodzonych tkanek, a także metabolizm. Lżejsze odmiany (akacja, lipa, kwiat) zawierają więcej witamin, które normalizują pracę układu odpornościowego i hormonalnego.

Przy pierwszych nieprzyjemnych objawach, nudnościach, bólach brzucha, biegunce lub reakcjach alergicznych, należy natychmiast przerwać stosowanie preparatu.

zdrowe odżywianie, miód z cytryną

Zapalenie trzustki leczone miodem: przepisy

Medycyna ludowa oparta na miodzie oferuje wiele środków, które wspierają organizm i pomagają przedłużyć remisję choroby.

Najpopularniejsze i najskuteczniejsze przepisy wymieniono poniżej.

Woda z miodem na zapalenie trzustki

Woda miodowa pomaga pozbyć się obrzęków. Stężenie produktu pszczelego w napoju jest niskie, dlatego trzustka łatwiej wprowadza go do diety w tej postaci. Płyn dostarcza organizmowi niezbędną ilość glukozy, nie obciążając chorego narządu.

W celu przygotowania należy wziąć 500 ml wody, rozcieńczyć w niej 1 łyżkę stołową miodu i dokładnie wymieszać.

Sposób użycia: Lek należy przyjmować w szklance przed każdym posiłkiem (pół godziny wcześniej). Napój powinien mieć zawsze temperaturę pokojową.

Aloes z miodem na zapalenie trzustki

Mieszanka pomaga w przypadku wzdęć brzucha i zaparć, które często dokuczają pacjentom z zapaleniem trzustki. Odkażające działanie aloesu i miodu łagodzi podrażnienia błon śluzowych i wspomaga trawienie.

Mieszanka ta jest również odpowiednia dla pacjentów z zapaleniem trzustki.

Aby przygotować lek, należy uzyskać sok z aloesu. Do jej uzyskania lepiej jest używać dolnych, dużych liści. Zmieszaj miód i sok z aloesu w proporcji 1:1. Mieszać do uzyskania jednorodnej masy. Gotowe lekarstwo należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż tydzień.

Sposób użycia: 1 łyżeczka 30 minut przed posiłkiem 2-3 razy dziennie. Leczenie trwa 1-2 miesiące.

Mleko i miód na zapalenie trzustki

Napój zawiera enzym lizozym, który ma właściwości antybakteryjne i sprzyja szybkiemu gojeniu się błony śluzowej. Mleko zawiera białka, które są bardzo dobrze przyswajalne i niezbędne dla pacjenta. W połączeniu z miodem produkt pomaga w zaburzeniach przemiany materii, zgadze i wzdęciach.

Wybierz mleko o niskiej zawartości tłuszczu. Zagotuj 200 ml mleka i ostudź je do temperatury około 50 stopni. Dodaj 1-2 łyżeczki miodu.

Sposób użycia: pić 1 filiżankę rano na pusty żołądek lub pół godziny przed snem. Napój powinien być letni, ale nie gorący.

Sposób użycia: pić 1 filiżankę na pusty żołądek lub pół godziny przed snem.

Kefir (rozcieńczony jogurt) z miodem na zapalenie trzustki

Wapń z kefiru jest lepiej wchłaniany przez organizm pacjenta niż ze świeżego mleka. Mikroorganizmy zawarte w napoju poprawiają trawienie i normalizują pracę przewodu pokarmowego, kefir z miodem pomoże pozbyć się zaparć i wzdęć w zapaleniu trzustki.

Do przygotowania należy stosować kefir beztłuszczowy i bezkwasowy. Dodaj 1-2 łyżeczki miodu na 200 ml lekko podgrzanego produktu. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Sposób użycia: mieszankę należy pić przed posiłkami, w temperaturze pokojowej. Zacznij od ¼ jednej filiżanki dziennie. W przypadku korzystnej reakcji na leczenie należy zwiększyć dawkę do 1 filiżanki dziennie.

Sposób użycia: Rozpocząć od ¼ filiżanki dziennie.

Odwar z owsa z miodem na zapalenie trzustki

Osiem jest podstawowym produktem dietetycznym stosowanym w zapaleniu trzustki. Odwar z tego zboża poprawia krążenie krwi i ma właściwości przeciwzapalne. Może pomóc w łagodzeniu nudności i bólu brzucha.

Dokładnie wypłukać ziarna, przepracować i wysuszyć. Szklankę płatków owsianych zalewa się litrem wrzącej wody i gotuje na wolnym ogniu przez 20 minut. Pozostawić do namoczenia w ciepłym miejscu na 12 godzin. Przed wypiciem dodać 1-2 łyżeczki miodu na 200 ml napoju.

Jak przyjmować: pić ⅓ filiżanki na pół godziny przed posiłkiem, dwa razy dziennie.

Zamknięty plaster miodu na zapalenie żołądka i trzustki

W okresie remisji można żuć plaster miodu - będzie to również skuteczny środek wspomagający leczenie. Nie można tego nazwać odrębną odmianą, jest to raczej zupełnie inny produkt pszczeli. Przed odcedzeniem miodu pszczelarze odcinają "wieczka" od plastra miodu, które pszczoły wykorzystują do uszczelniania nektaru - pierwsze krople stają się wieczkiem z plastra.

Jego główna różnica w stosunku do zwykłego miodu polega na jego składzie. Zawiera m.in. wosk, propolis, pyłek kwiatowy i pióra. Pierwsze dwa składniki są znane ze swojego działania przeciwbakteryjnego, przeciwzapalnego i łagodzącego na tkanki i błony śluzowe.

Ponadto grzebień, podobnie jak mleko, zawiera lizozym, który przyspiesza proces gojenia i bierze udział w tworzeniu przeciwciał. Substancja ta, dzięki zawartości kwasu pantotenowego, pomaga eliminować patogenną mikroflorę i hamować stany zapalne.

Miód jagodowy spożywa się w takiej samej dawce jak zwykły produkt - 1-2 łyżeczki 2-3 razy dziennie. Należy pamiętać, że maksymalna dawka dzienna wynosi do 2 łyżek stołowych.

Produkt należy spożywać na pusty żołądek lub co najmniej 30 minut przed planowanym posiłkiem. Można go spożywać w czystej postaci lub rozcieńczyć w szklance wody/herbaty/odwaru ziołowego.

Można go spożywać w czystej postaci lub rozcieńczyć w szklance wody/herbaty/odwaru ziołowego.

ZASTRZEŻENIA MEDYCZNE


Treści te służą wyłącznie celom informacyjnym i edukacyjnym. Nie jest ona przeznaczona do udzielania porad medycznych ani do zastępowania takich porad lub leczenia przez lekarza. Wszystkim czytelnikom tego materiału zaleca się konsultację z własnym lekarzem lub wykwalifikowanym pracownikiem służby zdrowia. UAmedTOURS nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne konsekwencje zdrowotne dla osoby lub osób czytających lub postępujących zgodnie z informacjami zawartymi w tych treściach edukacyjnych. Wszyscy czytelnicy tych treści, a zwłaszcza osoby przyjmujące leki na receptę lub bez recepty, powinni skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem jakichkolwiek zmian w diecie, stylu życia, zażywaniem tabletek lub innych faktów, które mogą mieć wpływ na zdrowie fizyczne i psychiczne.


Czy uważasz ten artykuł za pomocny?
20 ludzie uznają je za przydatne

Więcej:

​​​​​​Co należy wiedzieć o macierzyństwie zastępczym w Gruzji W nowoczesnym świecie macierzyństwo zastępcze nie jest już tabu i staje się coraz bardziej popu...
AMH, czyli hormon antymüllerowski, jest wskaźnikiem indywidualnej rezerwy jajnikowej. Każda kobieta rodzi się z określoną ilością komórek jajowyc...
Prawo do rodzicielstwa - niezbywalne prawo człowieka do zostania ojcem/matką dziecka i posiadania praw oraz obowiązków związanych z jego wychowaniem. Jed...